Deltager.no er blitt LetsReg- Norges ledende påmelding og betalingsløsning

Global Nights presenterer Mariama Ndure: Ritual Part II - urpremiere


GLOBAL NIGHTS #9

Sted: Sentralen, Marmorsalen / 02. september / kl. 19'00 


GLOBAL NIGHTS #9 

Konsertarrangør, kurator og kunstnernettverket Global Oslo Music, har siden 2008 profilert og samarbeidet med fremragende skapende og utøvende kunstnere med røtter i kulturer fra hele verden. Der løpende konserter gjennom året presenterer et variert program, har virksomhetens årlige festival Global Nights, som normalt avvikles i mai, et særlig fokus på å presentere nye arbeider. Presentasjon av nye verk og konsepter der kunstnere føres sammen i nye konstellasjoner utgjør en viktig del av dette. På grunn av restriksjoner rundt koronaepidemien, er arrangementer under Global Nights i år spredd utover sommeren og høsten. 


MARIAMA NDURE: URPREMIERE PÅ RITUAL PART II

Det er med stor glede vi inviterer til urpremieren av ”Ritual Part II” med musikk og dans, av Mariama Ndure, en skapende og utøvende kunstner som de siste årene har plassert seg godt synlig på den norske kunstscenen – ikke minst i det suksessfulle stykket  ”I am Nina” på Nordic Black Theatre.   


Mariama har vokst opp i Norge med gambiske foreldre, noe hun  beskriver som å ha bakgrunn fra to svært forskjellige kulturer, som har påvirket hennes kunstneriske arbeid. Hennes musikk bærer i seg en kulturell arv som trekker på vestafrikanske tradisjoner, afroamerikansk musikk, moderne jazz og improvisasjon.


Som tidligere student ved Musikkhøgskolen og under et opphold i Gambia, forsket Mariama blant annet på gambiske musikktradisjoner. Å avdekke nyansene og personlige uttrykk i de gambiske musikeres tolkning av de ulike tradisjonene, men også med improvisasjoner, samt egen diktning i tillegg til de tradisjonelle sangtekstene, inspirerte Mariama til å improviserte frem en sjangerhybrid med utgangspunkt  i afroamerikanske stilarter. Her er både hiphop, soul, jazz og rnb, der hun benytter tradisjonelle gambiske sanger innen spokenwords-formatet. Og nettopp afroamerikanske stilarter med de gambiske mandinka-musikktradisjonene danner utgangspunktet “Ritual Part  II”.


Forestillingen bygger videre på ”Ritual”, Mariama's diplomkonsert som avgangselev med Musikkhøgskolen i 2020.  Der tematikken i “Ritual“ var en hyllest til hennes forfedre og den gambiske kulturarven, går hun i “Ritual Part II” dypere inn i sitt personlige utrykk med en kombinasjon av vokale elementer som hun lœrte under oppholdet i Gambia.


Hun samarbeider her med 4 musikere og koreograf og danser Amie K. Mbye, også av gambisk opprinnelse. Å fortelle historier med bruk av musikk og dans opplever vi at Mariama gir en annen dybde til musikken som bidrar til at fortellingene og historiene i tekstene kommer    tydeligere frem. 


Forestillingen problematiserer den ”melaninrike kvinnekroppen”. Sentralt her er den daglige utfordringen svarte kvinner opplever ved å skille seg ut fra majoriteten og som kan virke begrensende gjennom  negative blikk. En opplevelse og følelse som ofte er vanskelig å beskrive ovenfor mennesker som ikke opplever dette selv. Mariama tillater seg i denne sammenheng å fremheve personlige kamper hun har vunnet så langt, knyttet til fremgang i livet på bakgrunn av kontinuerlige valg og en innstilling om å endelig ”omfavne seg selv” fremfor å “gi etter”. 


Forestillingen er også en hyllest til personer med krysskulturell bakgrunn. Å påpeke viktigheten av at disse menneskene også kan få oppleve kunstformer hvor de er representert har langt fra mistet sin relevans.


Mariama Ndure

Vokalist og komponist, som i en overlapping av to kulturer som står i kontrast til hverandre, viser frem hennes rike kulturelle arv ved bruk av teksturert sound, kraftfulle vokaler - inspirert av vestafrikanske toner og rytmer. 


Mariama har de siste fire årene spilt hovedrollen som Nina Simone i den kritikerroste teaterproduksjonen «I am Nina», satt opp av Nordic Black Theatre. Hun fullførte nylig en mastergrad i Utøvende jazz og improvisasjon ved Norges Musikkhøgskole. I høst vil hun gi ut en EP som vil være en fusjon av vestafrikansk tradisjonsmusikk, jazz og soul. 


På scenen: 

Mariama Ndure: vokal

Amie K. Mbye: dans og koreografi

Liv Andrea Hauge: Piano og vokal

Xander Crook: Trommesett og perkusjon

Joel Ring: Kontrabass

Solo Diarra: Gnoni og perkusjon


BILLETTER/ SMITTEVERN
På grunn av smittevernregler vil publikum bli bedt om å oppgi navn og kontaktopplysninger ved billettkjøp (denne informasjonen slettes etter 14 dager). Vi følger instrukser rundt smittevern på stedet, informasjon rundt dette fås ved ankomst.

 

Registreringsskjema